Klimaat

Thema’s > Klimaat

In Turkije is het klimaat afhankelijk van de geografische ligging. 

Istanbul heeft een gematigd klimaat met hete zomers en milde winters, de temperaturen variëren van 28° in de zomer tot temperaturen rond het vriespunt in de winter. Aan de Turkse Riviera – van Antalya tot Iskenderun – heerst een subtropisch klimaat met temperaturen in de zomer oplopend tot 30° en in de winter gemiddelde temperaturen van 12° tot 15°. In het binnenland heerst een continentaal klimaat met hete zomers en ijskoude winters.

Het Zwarte Zee gebied een vrij mild klimaat met zachte winters en zachte zomers. Het westen en zuiden hebben milde vochtige winters en warme zomers en het binnenland heeft een typisch landklimaat met droge strenge winters en droge hete zomers. Een bezoek aan
Capadocie in het vroege voorjaar zonder winterkleding is daar bijvoorbeeld niet verstandig, terwijl die kleding in het najaar daar weer overbodig is.

Het klimaat van Turkije kent veel verschillen. Het land is groot en heeft veel landschappen. Aan de zuidkust is het heerlijk vertoeven, maar in de winter valt veel neerslag. Aan de noordkust is de kans op regen het hele jaar door aanwezig en is de hitte minder zwaar. 
Het oosten kent strenge winters met in de bergen bij Erzurum in januari nachttemperaturen die gemiddeld dalen tot -12 graden. 
In het midden van Turkije is het klimaat het beste uit te houden. Zomers zijn de nachten lekker koel.
Langs de kust in het westen, zuiden en delen van het noorden heerst een Middellandse Zeeklimaat. 
Dit is een gematigd klimaat met een droge hete zomer. 

Het Centraal Anatolische hoogvlakte en de bergen in het oosten hebben een landklimaat met een warme zomer. 
In de bergachtige gebieden zijn de winters streng en op sommige plaatsen maakt uitgebreide sneeuwval 
de wegen maandenlang onbegaanbaar. Specifiek voor de west- en zuidkust is het Middellandse Zee 
klimaat met zijn droge warme zomers en regenachtige winters. De kusten van de Egeïsche en Middellandse Zee 
garanderen van de vroege lente tot de late herfst zonneschijn. 
Antalya is met jaarlijks 3220 uur zon een van de zonnigste plaatsen van Turkije.
De zuidpunt van Turkije bij Iskenderun langs de Middellandse zee tegen Syrie aan is gemiddeld een van de warmste plaatsen. 
Dit komt voornamelijk omdat de winter hier mild is. Adana in de laagvlakte is zomers aan de zuidkust in de toeristische gebieden het heetst. In augustus is het hier overdag gemiddeld 34.3 graden.
In Marmara en het noordelijke Egeische gebied loopt het badseizoen van juni tot september, in het zuidelijke Egeische gebied en aan de Middellandse Zee van april tot oktober. Het badseizoen wordt korter naarmate men verder naar het oosten gaat. 
Heter wordt het alleen in het zuidoosten van het land. Aan de grens met Syrie is het in juli plaatselijk zelfs 40 graden.
In Antalya is in augustus het zeewatertemperatuur gemiddeld 27 graden.

Boven de Egeische Zee waait de Meltem wind. Deze wind ontstaat in de zomer en waait hard over de eilanden voor de kust. Op volle zee wordt windkracht 7 of 8 gehaald en vooral de Griekse eilanden merken dit. Terwijl er zomers nauwelijks regen valt, gebeurt dit in de winter volop. Vanaf november tot en met maart valt veel neerslag aan de Turkse kust. 
Antalya is met een jaarlijkse neerslagsom van 1079 millimeter natter dan Nederland. 
Dat geldt helemaal voor de bergen rond Finike ten zuidwesten van Antalya. Hier in het Lyciegebergte valt jaarlijks meer dan 2000 millimeter per jaar. Het is de natste plek van Turkije, maar de meeste neerslag valt in de winter. 
De grote neerslagsommen wordt veroorzaakt doordat vochtige zeelucht tegen het gebergte wordt opgedrukt. De andere kustgebieden in het westen en zuiden van Turkije zijn met ruim 700 millimeter even nat als Nederland.

Het Zwarte Zeegebied heeft een vrij mild klimaat met zachte winters en zachte zomers.
In Zonguldak valt het hele jaar door regen. Dat komt omdat zomers hier een noordelijke wind waait en de vochtige zeelucht tegen het Pontisch gebergte aan botst. Zonduldak is met bijna 1200 millimeter per jaar een natte plaats in Turkije
Ondanks de regenval is er ruimte voor strandweer en het badseizoen loopt van juni tot september. In augustus is het zeewater hier gemiddeld 24 graden. Het gemiddelde maximumtemperatuur in augustus is 25 graden. Meer naar het oosten in Trabzon schijnt de zon minder dan in het zuiden. Met 1875 uur is Trabzon een van de somberste plaatsen van Turkije.

In Centraal-Anatolie tussen de bergketens langs de noord- en zuidkust in heerst een landklimaat. Het gebied kent droge, warme zomers en een zacht en aangenaam voor- en najaar. De winters zijn kouder en des te meer naar het oosten, des te kouder de winters worden. De temperaturen in Ankara variëren van 30 graden overdag in de zomer tot temperaturen even onder het vriespunt ’s nachts in de winter. De nachten zijn ook koel in de zomer. Is het aan de kust ’s zomers nachts 23 graden, in Sivas daalt de temperatuur tot gemiddeld 12 graden. Met jaarlijkse neerslagsommen van 300 tot 400 millimeter 
is het een stuk droger dan aan de kust. Al met al een klimaat waar het redelijk uit te houden is.

Het bergachtige Oosten: In de bergachtige gebieden zijn de winters streng en op sommige plaatsen maakt uitgebreide sneeuwval de wegen maandenlang onbegaanbaar. In Erzurum op 1756 meter hoogte is het in januari ’s nachts gemiddeld -11.7 graden. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 6.1 graden is het stukken kouder dan wij in Nederland en Vlaanderen meemaken. Erzurum is niet alleen de koudste plaats van Turkije, het is ook de koudste plaats van de hele regio. 
Hier heerst een continentaal bergklimaat. Zomers is het wel warm als de temperatuur overdag oploopt naar gemiddeld 26 graden.
Ook de plaatsen Van en Sivas zijn met minimumtemperaturen rond de -8 graden behoorlijk koud in de winter.
In de zuidoostelijke hoek van Turkije loopt lokaal de neerslag op tot meer dan 1500 millimeter per jaar.
In het zuiden aan de grens met Syrië ligt een van de warmste plaatsen van Turkije. Hier in Kamishli op bijna 500 meter hoogte stijgt zomers de temperatuur dagelijks naar de 40 graden. ’s winters vriest het niet, dat doet het alleen in de bergen. 
Het continentale klimaat gaat verder naar het zuiden over in een woestijnklimaat.

Klimaattabel Turkije

Klimaat (gemiddeld) Hoogste temp Laagste temp Aantal zonuren Dagen neerslag Neerslag mm Januari 15 6 124 10 80 Februari 16 7 140 10 60 Maart 18 8 217 10 60 April 21 11 252 4 43 Mei 26 16 326 3 33 Juni 30 19 366 1 13 Juli 34 23 397 1 3 Augustus 33 22 375 1 3 September 31 19 321 1 15 Oktober 27 15 267 4 53 November 22 11 180 10 60 December 17 8 124 13 80

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *