Plaatsen > Troje
In het westen van Turkije liggen de Dardanellen, een smalle zeestraat die de Egeïsche Zee verbindt met de Zee van Marmara. Hier ligt de scheiding tussen Europa en Azië. Aan het begin van de Dardanellen, op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Canakkale, ligt de plaats waar de bekendste oorlog uit de oudheid (ca. 1180 v Christus) werd uitgevochten: Troje (Trava). De reistijd vanaf Istanbul is ongeveer 6,5 uur.
Het verhaal over de Trojaanse oorlog werd aanvankelijk mondeling overgedragen en pas later op schrift gesteld in de epossen Ilias en Odyssee, welke toegeschreven worden aan de Griekse dichter Homerus, die in de 8ste eeuw voor Christus leefde.
Het verhaal
Op een dag vierden de goden het huwelijk van de held Peleus en de zeeimf Thetis. Alle goden en godinnen waren aanwezig, behalve Eris, de godin van ruzie en onenigheid. Uit wraak gooide ze een gouden appel tussen de feestende goden met daarop de tekst ‘Voor de mooiste’. Drie godinnen vonden dat zij de mooiste waren: Hera (de vrouw van oppergod Zeus), Ahtena (de godin van de wijsheid), en Aphrodite (godin van de liefde). Ze kregen ruzie over wie nu de mooiste was en vroegen Zeus om te kiezen. Zeus kon echter geen keus maken en kwam met de oplossing. Hij besloot om Paris, zoon van koning Priamus van Troje, te laten kiezen. Natuurlijk probeerden alle godinnen Paris om te kopen: Hera beloofde hem alle macht, Athena beloofde hem alle wijsheid en Aphrodite beloofde hem de mooiste vrouw ter wereld. Paris koos voor de mooiste vrouw ter wereld en dat was Helena, die getrouwd was met koning Menelaus van Sparta. Toen Paris Helena mee terug nam naar Troje, was Koning Menelaus razend. Hij formeerde een groot leger met aan het hoofd de helden Odysseus, Achilles en Ajax. Ze trokken met honderden schepen naar Troje, wat tien jaar lang belegerd werd zonder enige doorbraak. Toen kwam Odysseus met het plan om een gigantisch houten paard te bouwen. Het paard werd voor de poorten van Troje gezet en de Grieken trokken zich terug. Blij dat de belegering voorbij was, haalden de Trojanen het houten paard binnen de stadspoorten. Ze wisten echter niet dat in het paard zwaarbewapende Grieken verstopt zaten. ’s nachts, toen de Trojanen sliepen, kropen de Grieken het paard uit en openden de poorten van Troje. Het Griekse leger, dat was teruggekeerd, kon zo ongehinderd de stad binnen dringen en de Trojanen werden verslagen.
Of deze oorlog echt zo geëindigd is, is niet zeker maar feit is wel dat Troje echt bestaan heeft.
Frank Calvert was de eerste die rond 1859 opgravingen deed naar Troje, echter zonder succes. In 1868 kwam de rijke zakenman Heinrich Schliemann naar Turkije. Hij was al jong geobsedeerd door de Ilias van Homerus en geloofde heilig in het bestaan van Troje. Hij begon met graven in Hisarlik, waar inderdaad Troje bleek te liggen.
Schliemann was amateur-archeoloog en ging nogal grof te werk. Hij heeft daardoor veel schade toegebracht aan de vindplaats. Hij heeft echter ook veel ontdekkingen gedaan. Zo ontdekte hij niet één stad, maar negen steden die boven op elkaar waren gebouwd. Ook vond hij een grote goudschat waarvan Schliemann beweerde dat dit de schat van Koning Priamus was. Later bleek dat deze goudschat veel ouder was dan het Troje uit de tijd van de Trojaanse oorlog. De goudschat werd tentoongesteld in Berlijn maar verdween echter aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.
Naar Troje
De ruines van Troje zijn te bezichtigen van 08.30 tot 17.00 uur (in de maanden juni tot oktober tot 19.30 uur). Het meest in het oog springend is een replica van het paard van Troje. Verwacht van de ruines echter niet al te veel.
Troje is te bereiken vanuit Çanakkale, een stadje op zo’n 30 km afstand van Troje.