Alanya

Plaatsen > Alanya

Alanya was ooit de belangrijkste havenstad van de Seldjoeken.

De historische stad van Alanya is een badplaats van internationale allure aan de Turkse Rivièra. Een helder blauwe zee, kilometerslange stranden, een gezellig centrum en een uitgebreid uitgaansleven maken Alanya tot een uitstekende vakantiebestemming. Het oude centrum rondom de haven biedt tal van authentieke Turkse restaurants, oude moskeeën, hamams, bars met live-muziek, openlucht discotheken, lederwinkeltjes en theehuizen. Allen voorzien van het typisch Turkse hartelijke karakter. Dolmusbusjes vinden de hele dag door hun weg van het centrum naar het strand en weer terug. Voor een klein bedrag rij je al mee.

Alanya is een zeer drukke badplaats. Hoog boven de stad ligt een grote burcht, die al van ver te zien is. Langs de lange promenade is het een aaneenschakeling van middelgrote en kleine accommodaties. In het oude centrum zijn er zeer veel winkeltjes, waaronder lederwarenzaken, souvenirwinkeltjes en kleine supermarkten. In het hoogseizoen is het hier zeer levendig en kan het zelfs lawaaiig zijn. Momenteel heeft Alanya (volgens de cijfers van 2003) een capaciteit van 120.000 bedden. Met name Duitsers bezoeken het gebied, maar worden op de voet gevolgd door Russen, Nederlanders, Scandinaviërs, Britten, Israëliërs en Oost-Europeanen. Het hoogseizoen loopt van mei tot oktober.

In Alanya liggen de mooiste zandstranden van Turkije, welke kilometers lang zijn. Alanya is de grootste badplaats van de Turkse Riviëra. Aan weerszijde van het schiereiland vindt u uitgestrekte zandstranden met volop watersportfaciliteiten. In het centrum kunt u heerlijk dwalen door de nauwe straatjes op zoek naar souvenirs en genieten van overheerlijke hapjes en drankjes op één van de vele zonnige terrassen. Alanya is dan ook de laatste jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische plaatsen van Turkije. Vanwege het subtropische klimaat, komen er in de winter ook steeds meer toeristen. Bij de haven krioelt het ’s avonds van de mensen. Hier is het altijd gezellig vanwege de vele restaurantjes en barretjes die Alanya rijk is. Hoog boven Alanya ligt een gigantische burcht die ’s avonds sfeervol verlicht is.

De zandstranden van Alanya zijn gedeeltelijk bedekt met fijngrind en kiezels. Verder in zee liggen er kiezels en keien op de rotsachtige bodem. Het strand wordt op sommige plaatsen onderbroken door rivierbeddingen die in zee uitmonden. Het zand kan door heftige golven soms op delen zijn verdwenen en dan komen de rotsplateaus te voorschijn.

Alanya heeft zeer veel uitgaansmogelijkheden, het merendeel zijn barretjes gelegen in het oude centrum van de stad. De meeste gelegenheden hebben een terras. Er zijn 5 discotheken, waarvan 3 openluchtdiscotheken, en ca. 10 discobars.
Er zijn zeer veel eetgelegenheden, vaak eenvoudige Turkse restaurants en enkele cafetaria’s.

Er is een openbare tennisbaan, andere banen behoren tot de accommodaties. Zeilen en windsurfen is mogelijk van half maart t/m oktober. Er zijn 3 duikscholen. Overige mogelijkheden zijn paardrijden, waterfietsen, kanoën, fitness, banana-riding, waterscooterverhuur.

Vlakbij Alanya ligt het skigebied Saklikent. Tijdens het voor- en naseizoen is het mogelijk om ’s morgens te gaan skiën en in de namiddag te gaan zwemmen in de warme Middellandse Zee. Deze unieke combinatie is, zover wij weten, alleen mogelijk in dit gebied. Het skicentrum ligt in het Bey-gebergte. Saklikent is gemakkelijk te bereiken vanuit Alanya.
Het is niet moeilijk om in dit skigebied te overnachten, want er zijn voldoende comfortabele hotels en pensions. 
Het seizoen loopt van 15 december tot en met 15 april. De beste maanden zijn januari tot en met maart. De sneeuwkwaliteit gaat na maart achteruit, hoewel het tot half maart nog vaak sneeuwt, maar doordat de pistes op de noordelijke hellingen liggen, duurt het seizoen lang.  In het seizoen ligt er 50 cm tot 1 meter sneeuw. In de Turkse skigebieden worden de skiliften beheerd door de verschillende hotels, die in het algemeen niet met elkaar samenwerken.

Vervoer
De dagen van de Dolmus in Alanya zijn voorbij. Dit populaire vervoersmiddel is vervangen door stadsbussen die dezelfde routes rijden. Dit is het resultaat van een gemeentelijk besluit dat privé busondernemingen in Alanya verbiedt.
In geheel Alanya worden nieuwe bushaltes geplaatst. Om zeker te zijn dat de chauffeur stopt, wordt u aangeraden om bij een bushalte in te stappen. U kunt ook proberen de bus door middel van hand op steken te laten stoppen, maar dit geeft geen zekerheid.
De stadsbussen rijden van 07.00 tot 24.00 uur en kosten ongeveer 0.50 Euro. Probeer zo gepast mogelijk contant aan de chauffeur te betalen. Er is geen kortingssysteem.

Het Dolmusstation bestaat nog steeds en hier vindt de de Dolmusbusjes die naar bestemmingen buiten Alanya rijden. Zij rijden normaliter niet over de hoofdweg in Alanya, maar over de rondweg.

Bezienswaardigheden

Rode Toren
Bij de haven staat de Rode Toren. Deze opvallende acht-hoekige toren is gebouwd in 1225 en was een belangrijk verdedigingswerk voor de nabij gelegen Seldjoekse scheepswerf waar oorlogsschepen werden gebouwd en gerepareerd. De werf is vandaag de dag nog steeds in gebruik. De techniek die men gebruikte in zijn bouw, zijn grondplan en zijn duurzaamheid maakt van deze monumentale toren een van de vooraanstaandste Seljukse monumenten. De achthoekige toren die op wankel terrein gebouwd werd, heeft een diameter van 29 meter.

De Burcht
In de 13de eeuw was Alanya de belangrijkste haven van het Seldjoekse Rijk. Om dit goed te verdedigen werd er een gigantische burcht gebouwd. Het geheel bestond uit maar liefst 140 torens, omringd door een muur van 6500 meter lengte. 

Atatürk-museum
Atatürk, de stichter van de Republiek Turkije, heeft hier in 1935 één nacht geslapen. Het bezoek had weinig historische waarde, maar het museum geeft een goed beeld van het leven in Turkije in de jaren dertig.

Druipsteengrotten
 Bij Alanya liggen een aantal mooie grotten die het bezoeken zeker waard zijn. De bekendste is de Damlatas-grot. Deze grot is bekend om zijn stalactieten, waarvan sommigen wel 15 meter hoog zijn. De grot bestaat uit twee zalen, en de lucht hier is bijzonder heilzaam voor astma-patiënten. In 1948 werd de haven verbouwd en per ongeluk ontdekte men de Damlatas druipsteengrot.
Andere grotten zijn de Blauwe grot, de Piratengrot en de Grot van de geliefden.

Markt
De grote markt is in Alanya op dinsdag. Deze markt is wel erg touristisch geworden. Rustiger en authentieker is de markt in Mahmutlar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *