Plaatsen > Antalya
Antalya, de belangrijkste vakantiebestemming van Turkije is een vat vol contrasten. Het is een aantrekkelijke stad met boulevards omgeven door palmbomen, een indrukwekkende zeehaven en een pittoresk oud stadsgedeelte met zijn smalle steegjes en houten huizen die tegen de muren van
de stad zijn aangebouwd.
Antalya is lang niet zo oud als de dode steden eromheen. Het werd ‘pas’ gesticht in de 2e eeuw v. Chr., toen de naburige plaatsen Perge, Aspendos en Termessos allang tot bloei waren gekomen.
Koning Attalas II van Pergaman (160-138 v. Chr.) koos deze plek om de beschutte natuurlijke haven en noemde de stad naar zichzelf Attaleia. Nadat Attalos’ rijk in handen was gekomen van de Romeinen ontwikkelde Attaleia zich als middelpunt van de provincie Asia tot een belangrijke havenstad. Het was dan ook niet zo vreemd dat de apostel Paulus hier op zijn eerste zendingsreis binnenvoer met zijn helpers Barnabas en Marcus.
Keizer Hadlianus bezocht Attaleia in het jaar 130. Ter gelegenheid van zijn bezoek werd een erepoort in de stadsmuur gebouwd, die nog steeds bestaat. In de Byzantijnse tijd leidde de plaats een sluimerend (maar redelijk veilig en welvarend) bestaan, waaraan een einde kwam tijdens de Tweede Kruistocht (1147-’49), toen het een belangrijk steunpunt was op de route naar het Heilige Land.
Niet lang daarna (in 1207) veroverden de Seldsjoeken onder leiding van sultan Gyasettin Keyhusrev de stad vanuit Konya. Het bezit van de tot Antalya herdoopte havenplaats droeg bij tot het versterken van de internationale reputatie van de Seldsjoeken van Roem. Nu hun rijk een belangrijke verbinding met de zee had, werden zij ook door de zeevarende Europese naties als een belangrijke machtsfactor beschouwd.
Al snel begonnen de Seldsjoeken met de bouw van moskeeën, waarvan de interessante ‘Gegroefde Minaret’ nog steeds markant aanwezig is. In het centrum van de stad verrijst de Yivli
Minarelimoskee, gebouwd door de Seltsjoek-sultan Allaeddin Keykubat in de 13e eeuw. De elegante gekartelde minaret van deze moskee is het
symbool van Antaly. Het paleis van de sultans werd echter verwoest door de Mongolen. Nadat Antalya eeuwenlang was geregeerd door de Osmanen, werd het in 1918 bezet door Italiaanse troepen.
Atatürk wist echter in oktober 1921 door middel van onderhandelingen een terugtrekking te bewerkstelligen. Sindsdien is de stad met rasse schreden tot ontwikkeling gekomen.
Vooral dankzij de opkomst van het toerisme in de jaren ’80 is Antalya een echte ‘boomtown’ geworden.
Antalya is sinds 1985 een wereldwijd bekend rozenteeltgebied. Hier worden niet alleen klassieke rozensoorten als Baccara, Carina en Sanya geteelt, maar ook de zo mooie soorten zoals: Dallas, Frisco, Tineke, Lambada en Meriles.
In het district Isparta is men destijds met de rozenteelt begonnen. Daar werd rozenolie, rozenwater en rozenparfum geproduceerd. Na de zeventiger jaren werd deze tak van nijverheid naar Antalya verplaatst omdat daar de klimatologische omstandigheden uitstekend zijn.
Rond Antalya vindt je een aantal interessante duiklocaties. Op 1 kilometer afstand van Antalya’s jachthaven ligt het Franse militaire transportschip San Didier. Het 70 meter lange schip ligt op een diepte van 18 tot 34 meter. Voor een duik naar het schip is speciale toestemming nodig van de Antalya Government en de Marine Police Department.
Op 200 meter buiten Manavgat, ten oosten van Antalya bij Hadley’s Harem, ligt een Amerikaanse B-24 bommenwerper. Na een missie keerde de B-24 terug naar zijn basis op Cyprus maar werd neergeschoten. Ook voor deze duik is speciale toestemming nodig.
Ten westen van Antalya liggen de resten van een vrachtschip wat hier op de klippen is gelopen. Onderzoek in 1960 toonde aan dat het schip dateert uit 1300 v.C. Enige overblijfselen liggen nu in het Archeologisch onderwater museum in Bodrum.