Plaatsen > Middellandse zee
Turkije is omgeven door verschillende zeeën. De totale kustlijn van Turkije bedraagt meer dan 8300 kilometer met in het noorden de Zwarte Zee, in het Zuidwesten de Zee van Marmara en de Egeïsche Zee (2805 km) Griekenland en Aziatisch Turkije. Tot slot in het zuiden de Middellandse Zee (1577 km).
Zoogdieren
In de middellandse zee bij Turkije komt de Monniksrob nog altijd voor. Vroeger leefden mediterrane monniksrobben in kolonies rond de kusten van de Zwarte Zee, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan van Portugal tot Senegal. Vandaag komen ze alleen nog voor in de Middellandse Zee, vooral aan de kusten van Turkije, Griekenland en Cyprus.
Vissen
Het is hier niet zo dat je vaak erg grote vis tegen zult komen, maar met betrekking tot de kleinere soorten is het erg gevarieerd. U vindt er veel baarzen waaronder de Suleyman. Daarnaast vindt u er caretta-schildpadden, pijlstaartroggen, murenes en allerlei rifvissen.
Klimaat
De kusten aan de Middellandse Zee hebben warme en vochtige zomers en een milde winter. Juli en augustus zijn de warmste maanden en regenval is voornamelijk in de herfst en winter.
Wind
Aan de Turks – Egeïsche en Middellandse zeekust zulkt u in het midden en zuidelijke Egeïsche deel in de regel rond de middag de “Meltem” (in Cesme, Izmir en Kusadasi “Imbat” genoemd) tegenkomen. Deze wind waait uit Noordwestelijke en Zuidoostelijke richting en verder langs de Middellandse zeekust tot aan de baai van Finikei. Er zijn zelden dagen dat het weinig waait of windstil is. Gedurende de nacht is dit anders, het is dan regelmatig windstil.
Rukwinden beheersen van tijd tot tijd de Golf van Gökova in het Noorden en de Golf van Hisarönü. In het gebied van de Golf van Antalya wisselen zee en landbriesjes uit zuid tot zuidwestelijke of noordelijke richting elkaar af. Noorden – en Westenwind beheersen de Golf in het voorjaar en herfst en in de winter zijn het winden uit Zuidelijke richting.
Windsurfen
De Turkse wateren zijn voor windsurfers een eldorado vanwege de regelmatige wind. De beste voorzieningen voor surfers vind men aan de Middellandse Zee kust en de Turkse Rivièra (Antalya) maar ook de Egeïsche baaien bij Bodrum en op het schiereiland Datca zijn aan te raden.
Duiken
In de gehele Middellandse Zee is het leuk om te duiken. In de Middellandse zee van Turkije kunt u wel zeer uitgebreid en verschillende duiken maken. Vele vormen van deze onderwatersport zijn hier te beoefenen. Zowel grotduiken, wrakduiken (Ottomaans schip, Italiaanse oorlogsvliegtuig), rifduiken, stromings- en muurduik en er zijn duikplaatsen met historische waarde.