Gezondheid

Thema’s > Gezondheid

Turkije heeft een ander klimaat en andere normen en waarden dan wij in Nederland gewend zijn. Bereid u, vooral op het gebied van gezondheid, goed voor.

Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht, inentingen tegen tyfus, tetanus, polio en hepatitis A worden sterk aanbevolen.

Vakantiegangers worden veel vaker ziek in Turkije dan in andere vakantielanden rond de Middellandse Zee. Uit de statistieken van Nederlandse grootste reisverzekeraar, Europeesche Verzekeringen, blijkt dat van alle hulpverzoeken uit Turkije maar liefst 80 procent te maken had met ziekte, vaak maag- en darmklachten.

Hepatitis A Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar Turkije. In Turkije lopen veel mensen een hepatitis A besmetting op. 80% van de reizigers is daar niet tegen ingeënt. Hepatitis A (of virale geelzucht) is een ziekte die de lever aantast. Ze wordt overgedragen tussen mensen, maar wel via voedsel en drank. Zo kan een glas vruchtensap besmet zijn met het virus, dat afkomstig is uit de ontlasting van een besmet medemens. De incubatietijd bedraagt 2 tot 6 weken na contact met het virus. Als u besmet raakt krijgt u  geelzucht, met als symptomen: een gele huidskleur, misselijkheid en koorts. U voelt zich gedurende enkele dagen of zelfs weken niet goed. Het herstel kan maanden duren, en in één op de duizend gevallen kent de ziekte een dodelijke afloop. Gelukkig krijgt niet al wie in contact is gekomen met het virus ook de ziekte en produceren sommigen antilichamen.

Malaria
In Turkije komt in sommige gebieden malaria voor. Het nauwkeurig toepassen van maatregelen tegen muggenbeten is voor deze gebieden voldoende. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. In de Middellandse Zeegebied bestaat in het algemeen geen risico op malaria. Voor het gebied ten oosten van Ankara worden echter malariapillen aanbevolen in de periode van maart tot november. Voor de meest recente gegevens, adviseren wij u uw huisarts of bijvoorbeeld de GGD/GG & GD te raadplegen.

Let op! Legionella is een groot probleem, zoals de laatste jaren ook in Nederland regelmatig in de pers is geweest. Niet de legionella zelf is het grote probleem in Turkije, maar het feit dat de Turkse regering oogluikend toelaat dat de hotels geen enkele maatregel ertegen nemen. Turkije is het ENIGE land in en rond Europa welk weigert zich te confirmeren met de bepalingen die rond de gevaarlijke legionella bacteriën zijn vastgesteld. Dus zelf goed de leiding doorspoelen als u op uw kamer komt.

DTP Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar Turkije.

Buiktyfus Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

Hepatitis B
Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

Rabies
In Turkije kan rabiës bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

Teken
Turkije raakt steeds meer in de ban van een dodelijk virus dat wordt overgedragen door teken. De beestjes, behorend tot het tekengeslacht hyalomma, brengen de virusziekte Krim-Congokoorts over, die gepaard gaat met inwendige bloedingen. Het Congo-Krim-virus is een virus dat verwant is aan het Ebola-virus. De afloop is dodelijk als er niet snel wordt ingegrepen. De ziekte is zeer ernstig en kan, in ongeveer vijf percent van de gevallen, leiden tot de dood. De ziekte is al in 1944 beschreven, toen kwam deze ziekte voor in de Krim toen werden Sovjetsoldaten op de Krim getroffen door deze ziekte. In de jaren vijftig werd de kwaal ontdekt in Belgisch Congo.
De ziekte is in Turkije in 2003 plotseling opgedoken toen er 6 sterfgevallen bekend werden. In 2006 waren dat er al 26. In 2008 waren er tot juni al meer dan twintig mensen omgekomen als gevolg van tekenbeten.
Vooral reizigers die naar het gebied tussen 100 tot 300 km ten noordoosten van Ankara gaan, moeten zich goed beschermen tegen tekenbeten.
De klachten zijn plotselinge koorts met forse griepachtige verschijnselen. De incubatieperiode bedraagt 1 tot 13 dagen, meestal 4 dagen. Later kunnen stemmingswisselingen, verwardheid en agressie of juist slaperigheid optreden. Er is geen veilig en effectief vaccin voor mensen beschikbaar. Maatregelen die u kunt nemen zijn: op de gebaande paden blijven, hoog gras en struikgewas vermijden, bedekkende kleding dragen, de onbedekte huid insmeren met insectenwerende producten die DEET bevatten en dagelijks het lichaam controleren op teken en deze zonodig verwijderen met een tekentang. Raadpleeg bij klachten op korte termijn een arts.

Inentingen halen in Amsterdam
Als u nog even de laatste aankopen doet voor de vakantie, kunt u ook de benodigde inentingen halen in de binnenstad van Amsterdam. De Travel Clinic aan de Raadhuisstraat zit vlakbij de bekende winkelstraten en is toegankelijk zonder afspraak. U kunt zich daar laten vaccineren voordat u op reis gaat.
De KLM heeft ook vestigingen van de zogeheten Travel Clinic op Schiphol, Schiphol–Oost en in het WTC in de hoofdstad.

Warmte
Turkije kan in de zomermaanden erg warm worden. Wij raden u daarom aan om minstens twee liter water per dag te drinken, om uitdroging te voorkomen. Nederlanders zijn die hitte niet gewend, vooral oudere mensen en jonge kinderen zijn gevoelig voor uitdroging. U kunt het beste hete thee drinken om darmproblemen te voorkomen.

Enkele goede aanbevelingen daarom voor alle reizigers naar Turkije:

  • Drink alleen water uit flessen, vermijd rauw of ongekookt vlees.
  • Koop geen eten in smoezelige straattentjes.
  • Niet te veel koude dranken drinken.
  • Geen drank met ijsklontjes drinken. Het drinkwater waarvan ze gemaakt zijn is NIET geschikt voor Nederlanders.
  • maak dat “Immodium Instant” altijd in je reiskoffer zit. Dit is nieuw en krachtiger dan Immodium en helpt bij hardnekkige diarree.

Verdere maatregelen
Het is verstandig om een kleine reisapotheek mee te nemen, met zaken als pillen tegen diarree, zouttabletten, jodium, gaasjes, aspirine, enz.

In Turkije spreken de apothekers over het algemeen Engels.

De gezondheidszorg in Turkije is in te delen in ziekenhuizen van de SSK en de particuliere bedrijven.
De ziekenhuizen van de SSK=Sosyal Sigorta Kurumu, (Overheidsinstantie voor sociale verzekeringen), zijn overal te vinden maar helaas meestal overvol en gebruiken verouderde medische apparatuur.
Alle andere ziekenhuizen zijn in particuliere handen, deze hebben vaak de laatste technologieën in huis en zijn op een hoog medisch niveau.
Behandelingen worden over het algemeen vergoedt door de Nederlandse verzekeringen. Let wel: De Nederlandse normen voor gezondheidszorg zijn in Turkije niet van toepassing. U loopt er dan ook meer risico dan in Nederland of Vlaanderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *