Roken in Turkije

Thema’s > Roken in Turkije

Roken is in Turkije al langere tijd niet toegestaan in bussen, vliegtuigen en grote kantoren.

Met ingang van mei 2008 is in Turkije een rookverbod in publieke ruimtes van kracht. Onder deze regeling vallen publieke ruimtes als stadions, taxi’s, veerboten, speelweiden en winkelgalerijen. De nieuwe wet stelt een straf van vijftig Turkse lire (26 euro) op overtreding van het rookverbod.

Vanaf juni 2009 werd ook het roken verboden in bars, restaurants en koffiehuizen. In de horeca kunnen straffen van 5.000 lira opgelegd worden.

Turkije behoort, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot de top tien van landen met meest-rokende inwoners. In China en India wordt het meest gerookt, en vervolgens in Indonesië, Rusland, de Verenigde Staten, Japan, Brazilië, Bangladesh, Duitsland en Turkije. Bijna tweederde van de mannen rookt en 11 procent van de kinderen tussen de 7 en 11 jaar. In Turkije rookt rond de veertig procent van de bevolking van boven de 15. 

Turkije behoort ook tot de grootste tabaksproducenten ter wereld, samen met China, India, de VS en Brazilië. Het is, ondanks het hoge eigen verbruik, een van de grootste tabaksexporteurs ter wereld.

Het roken van de waterpijp, een erfgoed van het Ottomaanse rijk, is de afgelopen jaren in veel grote Turkse steden steeds populairder geworden. Het verbod dat in 2008 en 2009 ingegaan is is ook van kracht op waterpijpen.

Wie rookt waar dat niet mag, krijgt 69 lira boete (ruim 30 euro), voor uitbaters lopen de boetes op tot 5600 lira (2600 euro). Helaas zijn de autoriteiten even streng voor toeristen als voor de inheemse bevolking.
 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *